• Miodownik z orzechami

    Dodane przez: emalitowska

  • Ulubione ciasto mojego męża

  • Składniki

    1/2 kg. mąki pszennej
    20 dag. margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 szkl.cukru
    2 jaja
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki mleka(ciepłe),
    Ponadto:
    20 dag.grubo posiekanych orzechów
    5 dag margaryny Palmy z Murzynkiem
    2 łyżki cukru
    2 łyżki miodu

    Krem budyniowy:
    3/4 litra mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 kostka margaryny Palmy z Murzynkiem
    5 łyżek cukru

  • Sposób przygotowania

    1.
    Krem budyniowy - krok 1

    Margarynę(Palmę z murzynkiem),mąkę cukier,jaja włożyć do miski.Mleko,miód i sodę wymieszać,dodać do reszty składników i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na trzy części.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec kolejno dwa placki .Na trzeci placek wyłożyć równomiernie przygotowaną z orzechów masę(Składniki margarynę palmę, cukier miód,orzechy uprażyć na patelni ,przestudzić wyłożyć na trzeci placek)Piec w 180st. C ok 10 min. Krem budyniowy:2 szkl. mleka zagotować z margaryną palmą z murzynkiem i cukrem do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać,Wymieszny proszek wlać do gotującego mleka i mieszać żeby się budyń nie przypalił.CIEPŁĄ! Masą przełożyć placki tak żeby ostatni placek był z orzechami.Można udekorować zygzakami zrobionymi z roztopionej czekolady

  • Rady

    Ciasto jak przeważnie każdy miodownik najlepiej zrobić dzień wcześniej

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, ciasto_miodownik
  • 1 komentarz

Dodane przez: emalitowska

emalitowska 271

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-31T13:24:59+01:00

266 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii