Miodownik z orzechami

4.5 (158 ocen)

Po prostu cud, miód i orzeszki :)

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - 2/3 szklanki cukru
    - 15 dag masła
    - 2 jajka
    - 2-3 łyżki płynnego miodu
    - 2 łyżeczki sody

    MASA ORZECHOWA :
    - 25 dag orzechów włoskich
    - 7-8 dag masła
    - 5 łyżek cukru
    - 3-4 łyżki miodu

    KREM:
    - 3 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 25 dag masła
    - 2 opakowania budyniu śmietankowego( bez cukru)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Połowę rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (np. 25x40 cm.) Piec około 10 min. w 180 stopniach, wystudzić i wyjąć z formy.do tej samej blaszki włożyć rozwałkowaną resztę ciasta.Przygotować masę orzechową: masło z cukrem i miodem podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i rozsmarować tę masę na surowym cieście. Piec około 10 min w 180 stopniach.

    Zrobić krem : budyń (oba opakowania) zagotować z 3/4 mleka dodając cukier.Masło ( w temp.pokojowej) utrzeć na puchi dodawać partiami zimny budyń ( krem nie może się zwarzyć )

    Na upieczone i wystudzone Ciasto rozsmarować krem . Przykryć go upieczonym i wystudzonym ciastem z masą orzechową

Porady

Przed rozpoczęciem wyjmuję masło z lodówki, żeby rozmiękło. Łatwiej zagniata się ciasto i Masa z takim masłem się nie warzy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować