Miód z mlecza

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszny miód do herbatki. Chociaż jest pracochłonny, robię go co roku. Jest zdrowy i świetnie smakuje zimą.

Składniki:

  • ● 220 sztuk kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego)
    ● 1 duża cytryna
    ● 1 litr wody
    ● 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miód z mlecza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty mlecza (bez łodyg)
    płuczemy, cytrynę parzymy
    i razem ze skórką kroimy
    w plastry. Całość zalewamy
    wodą i gotujemy 15-20 minut.
    Studzimy i wstawiamy do
    lodówki na 24 godziny.
  • 2. Przecedzamy przez sito
    i odciskamy przez gazę lub
    lnianą ściereczkę. Stopniowo
    dodajemy cukier i podgrzewamy
    na małym ogniu, aż
    uzyskamy konsystencję
    gęstej śmietany (miód można chwilę gotować). Odstawiamy
    do odparowania na 1-2 dni.
  • 3. Miód rozlewamy do słoików
    i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować