REKLAMA

Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)

wyświetlono: 10063 | dodany do książki kucharskiej: 34 | polecenia: 4

Mała podróba miodu pszczelego, ale za to dużo tańsza i świetnie nadająca się do ciast miodowych :)

opublikowany: 07.05.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 kg cukru
    2 cytryny
    ok 400 szt kwiatów mniszka lekarskiego
    4 szklanki wody
Ocena:

(średnia 5 z 165 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Mniszek lekarski 1. Mlecze najlepiej zrywać w południe wtedy kwiaty są świetliste i dobrze rozwinięte. Gdy już uzbieramy odpowiednią ilość, należy rozłożyć je gdzieś na powietrzu np na kartonie lub płótnie żeby ''odpoczeły'' od istot żywych typu mrówki :) ja trzymałam swoje ok godziny (na balkonie).
  • mniszek lekarski 2. Kwiaty przebrać (nie płukać) wrzucić do garnka i zalać wodą a następnie zagotować i na małym ogniu gotować ok 15 min. Wyłączyć i wycisnąć sok z 1,5 cytryny. Przykryć i odstawić na ok 24 godziny. Następnie odcedzić napar przez ściereczkę i mocno wycisnąć by był klarowny. Dodać pozostałą połówkę cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem.

Porady

1/ Na początku wywar jest jakby ciemnawy ,ale po dodaniu cukru i cytryny robi się jasno złoty. 2/ Mlecze najlepiej zrywać jak najdalej od ruchliwej ulicy i miejsc gdzie biegają zwierzęta, wtedy będziemy pewni że nie są zanieczyszczone.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Miodek z przepisu Katarzyny Janeczko Dodane przez: Izabela27
Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) Dodane przez: DanusiaC


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE