Moje rogale drożdżowe zawsze były duże. Nieważne czy to z marmoladą, czy jabłkami, czy śniadaniowe. Duże i koniec. Tym razem zrobiłam malutkie takie na 1-2 kęsy. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na 48 małych rogalików:
500 g mąki pszennej typ 500
250 g margaryny ( rozpuszczonej i ostudzonej)
150 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
2 jajka
6 łyżek cukru
Dodatkowo:
Nadzienie dwie porzeczki (marmolada)
jajka 2 do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania rogalików
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw odmierzyłam 500 g mąki
2.Do misy wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę 6 łyżek ( z tego 500 g) , mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem ( rozczyn wyrośnie pięknie).
3.Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru i jaja.
4.Rozpuszczona i ostudzoną margarynę dodajemy .
5.Teraz dodajemy mąkę przesianą.
6.Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.
7.Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje. Wałkujemy prostokąt i tniemy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy maleńki kawałeczek marmolady i zwijamy.
8.Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut. Rogaliki mniejsze szybciej się pieką wiec sprawdzajcie. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .
Komentarze