Mini torcik walentynkowy jogurtowy z daktylową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Markizy miksujemy w całości na pył (możemy skruszyć pałką drewnianą).
2.Masło topimy i łączymy razem z pokruszonymi markizami. Wykładamy na spód, ugniatając jak najmocniej (w obręczy lub w puszce bez dna i wieczka).
3.Jogurt grecki mieszamy z barwnikiem czerwonym spozywczym.
4.Zelatynę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody, odstawiamy, następnie podgrzewamy i lekko ostudzoną dodajemy do jogurtu, chwilkę miksujemy jogurt z zelatyną blenderem. Piankę jogurtową w ilości 1/3 przelewamy na ciemny spód z markizów.
5.Układamy wiśnie.
6.Następnie ponownie wylewamy 1/3 pianki jogurtowej i układamy borówki amerykańskie. Wlewamy resztę pianki. Odkładamy na noc do lodówki.
7.Daktyle siekamy. Przed spozyciem deser wyjmujemy z naszej obręczy/puszki.
8.Z daktyli układamy serce na wierzchu torcika.
9.Z plasterka jabłka wykrawamy foremką serce - jabłuszkowe serce, które układamy w środku daktylowego serca.
10.Resztę posiekanych daktyli wysypujemy na wierzchu torcika. Spożywamy.
Komentarze