Mięso zawijane w szynkę

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Pracuję w gastronomii od lat. Jestem szefem kuchni w stołówce i przyrządzam potrawy dla 250 osób.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● oliwa z oliwek
    ● łyżeczka suszonego rozmarynu
    ● ostra mielona papryka
    ● 8 cienkich plastrów wędzonej szynki
    ● ząbek czosnku
    ● cebula
    ● 3 selery naciowe
    ● 3 marchewki
    ● 2 małe cukinie
    ● 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● łyżeczka startej skórki z cytryny
    ● łyżka posiekanej natki
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso zawijane w szynkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy.
    Podsmażamy na rozgrzanej
    oliwie na złotobrązowo. Oprószamy
    rozmarynem, solą i papryką. Każdego fileta zawijamy
    w 2 plastry szynki
  • 2. Obrane czosnek i cebulę kroimy
    w kostkę, a marchewki, selery
    i cukinie w słupki. Na oliwie
    szklimy cebulę, dodajemy
    resztę warzyw, podsmażamy.
    Wlewamy koncentrat wymieszany
    z winem. Doprawiamy
  • 3. Do warzyw dodajemy skórkę
    i pietruszkę. Wkładamy mięso,
    dusimy jeszcze ok. 15 minut

Porady

Heleny Gargaś Wino możemy zastąpić np. bulionem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować