Mięsne kulki z ryżem

5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zatopione w intensywnie pomidorowym sosie z dodatkiem chrupiącej czerwonej papryki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KULKI MIĘSNE::
    - ryż biały długoziarnisty (1 woreczek): 100 gramów
    - mięso mielone wieprzowe: 0.5 kilograma
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - oregano suszone: 2 łyżki
    - olej rzepakowy (do smażenia): 5 łyżek
    SOS::
    - cebula (+ olej do smażenia): 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - przecier pomidorowy: 500 gramów
    - pomidory w puszce krojone: 1 puszka
    - woda: 0.5 szklanki
    - oregano suszone: 1 łyżka
    - papryka słodka mielona: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 1 łyżeczka
    - cukier (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    DO PODANIA::
    - natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Mięsne kulki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować. Przestudzony połączyć z mięsem mielonym i przyprawami. Uformować kulki i usmażyć je na rozgrzanym oleju.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do smażącej się cebuli. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i wodę. Podgrzać, mieszając. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać mięsne kulki, delikatnie wymieszać i podgrzewać. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania, dodać paprykę pokrojoną w długie paski. Całość ostrożnie zamieszać.
  • 3. Kulki z sosem posypane posiekaną natką pietruszki, podawać ze świeżymi bułkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować