mięsne kulki z mozzarella

4.48 (156 ocen)

  • 30 min

Takie kulki z mozzarellą będą nie tylko smaczną przekąską na ciepło lub zimno, ale także ozdobą stołu. Polecam, bo robi się je szybko, nie są zbyt drogie a wychodzi ich sporo.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
    jajko
    2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania
    125 g sera mozarella ( 1 duża kulka)
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    oliwki do dekoracji
    tłuszcz do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki Przekąski Kulki

Mięsne kulki z mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami.

Porady

Świetnie smakują maczane w sosie czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella Oliwki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować