Takie kulki z mozzarellą będą nie tylko smaczną przekąską na ciepło lub zimno, ale także ozdobą stołu. Polecam, bo robi się je szybko, nie są zbyt drogie a wychodzi ich sporo.
30 min
Składniki:
400 g mięsa mielonego
jajko
2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania
125 g sera mozarella ( 1 duża kulka)
ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwki do dekoracji
tłuszcz do głębokiego smażenia
Mięsne kulki z mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami.
Komentarze