MICHAŁEK

4.5 (156 ocen)

  • 10 min

Ciasto najlepiej smakuje, następnego dnia.

  • 10 min

Składniki:

  • Mąka -600 g
    Jajka -4 szt
    Cukier -180 g
    Cukier puder -1 szkl
    Miód płynny -0,12 l
    Masło -310g
    Soda -1 łyżka
    Śmietana -2-3 łyżki
    Kakao -1 łyżka
    Cytryna -1 szt
    Powidła śliwkowe -1 słoik
    Polewa czekoladowa -1 opak.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Miód, 60 g masła, cukier kryształ, podgrzać i przestudzić.
    Do mąki dodać ostudzoną masę, 2 jajka, sodę, śmietanę, zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, i każdą część oddzielnie upiec.

  • 2. KREM
    Kostkę masła, cukier puder, 2 żółtka i kakao, utrzeć na pulchną masę.
    Do masy dodać sok z cytryny.
    Upieczone placki przełożyć kremem.
  • 3.
    WARSTWY

    1-placek
    2 -krem
    3 -placek
    4 -powidła śliwkowe
    5 -placek
    6 -krem
    7 -placek
    8 -placek polany polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować