Metrowiec

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste i dobre ciasto na różne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao


    Krem:
    1 kostka masła lub masła roślinnego
    budyń waniliowy
    aromat cytrynowy
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem, wlać 4 łyżki gorącej wody, wymieszać. Do żółtek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z ciastem. Dodać olej, wymieszać.
  • 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, wymieszać. Następnie ciemne i jasne ciasto wylać do osobnych natłuszczonych foremek keksowych o wymiarach 30 na 12 cm , piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Masa: budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Następnie zmiksować na krem z miękkim masłem i kilkoma kroplami aromatu cytrynowego.
  • 4. Oba ciasta pociąć w plastry. Posmarować je kremem i ułożyć naprzemiennie . Ciasto oblać polewą czekoladową i posypać grubo wiórkami kokosowymi. Gotowy metrowiec kroić w ukośne kawałki

Porady

Jedną z keksówek poświęcam na ułożenie pociętych kawałków ciasta i układam ciasto jasne+ ciasto ciemne smaruję masą wszędzie , wkładam również masę w rowki , daję kolejną warstwę ciasta ., na to polewę . Robię to w keksówce żeby ciasto było wysokie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować