1.Ciasto jasne:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać na przemian olej, wodę i mąkę z proszkiem, ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i całość delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12x36cm. Piec w 180 st przez 45 min.
2.Ciasto ciemne:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodawać na przemian olej, wodę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12x36cm. Piec w 180 st przez 45 min.
3.Masa:
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W trzeciej szklance mleka roztrzepać obie rodzaje mąki, alkohol i sok z cytryny, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń ciągle mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać po trochu ostudzony budyń.
4.Wykonanie:
Ciasto jasne i ciemne pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki smarować masą i układać na przemian, dociskając je do siebie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania składników.
5.Całe ciasto polać polewą czekoladową i schłodzić w lodówce.
Ciasto należy kroić na ukos obejmując 3 kromki.
Komentarze