Maślane ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę posiekaj z miękkim masłem. Następnie dodaj cukier, żółtka i zagnieć ciasto (jeśli będzie za suche dodaj trochę kefiru).
2. Część ciasta rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Do wykrawania ciasteczek użyj tylko większych kształtek. W połowie większych ciasteczek mniejszą foremką w tym samym kształcie wytnij środek.
3.Pełne ciasteczka posmaruj roztrzepanym białkiem i sklej z ciastkiem posiadającym otwór, a następnie układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Ciasteczka pozostaw do całkowitego stężenia galaretki (ja włożyłam je na kilkanaście minut do lodówki).
5.Galaretkę rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu. Tężejącą nalewaj do dziurek w ciasteczkach.
6.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 13-15 min.
Komentarze