Maślane ciasteczka z galaretką

4.48 (199 ocen)

Pyszne, kruche ciasteczka maślane

Składniki:

  • Przygotuj:
    500 g mąki pszennej
    1 szkl cukru
    200 g masła
    3 żółtka
    1 białko
    1 galaretkę (u mnie truskawkowa)
    Dodatkowo: 2-3 łyżki kefiru





Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Maślane ciasteczka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę posiekaj z miękkim masłem. Następnie dodaj cukier, żółtka i zagnieć ciasto (jeśli będzie za suche dodaj trochę kefiru).

  • 2. Część ciasta rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Do wykrawania ciasteczek użyj tylko większych kształtek. W połowie większych ciasteczek mniejszą foremką w tym samym kształcie wytnij środek.
  • 3. Pełne ciasteczka posmaruj roztrzepanym białkiem i sklej z ciastkiem posiadającym otwór, a następnie układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasteczka pozostaw do całkowitego stężenia galaretki (ja włożyłam je na kilkanaście minut do lodówki).
  • 5. Galaretkę rozpuść w połowie wody podanej na opakowaniu. Tężejącą nalewaj do dziurek w ciasteczkach.
  • 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 13-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować