Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozwiń ciasto francuskie i starannie posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Następnie całe ciasto obsyp obficie cukrem oraz przyprawami
2. Ciasto zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Zakończ zwijanie jednej strony w połowie ciasta, i to samo zrób od drugiej strony.
3. Delikatnie ściśnij powstałe wałeczki i wierzch posmaruj jajkiem. Pokrój na kawałeczki o grubości ok. 1 cm.
4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz ok. 15-20 min w 200C.
5. Zajadaj, np. z dżemem.
Porady
możesz je przygotować w wielu wariantach: dodać cukier wanilinowy, pominąć przyprawę do piernika, wybrać jedynie cynamon, bądź posmarować ciasto cienką warstwą marmolady.
Komentarze