Marynowana cukinia w zalewie curry

4.47 (186 ocen)

Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna - dosyć wyrazista!

Składniki:

  • ok 2.5 kg cukinii
    7 szklanek wody
    1,5 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    1 czubata łyżka curry
    1 łyżka soli
    gorczyca
    seler naciowy
    cebula
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana cukinia w zalewie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wqloga 1. Cukinię myjemy a następnie kroimy na półplasterki bądź takie cząstki, które swobodnie zmieszczą nam się do słoików. Pestki wydrążamy.
  • image-1x63abs 2. Na dno każdego słoika wsypujemy parę ziaren gorczycy oraz po plastrze cebuli. Następnie wkładamy cukinię do wyparzonych słoików. Na wierzch kładziemy po listku selera naciowego.
  • image-22t3me3 3. Przygotowujemy zalewę - łączymy ze sobą wodę, ocet, cukier, sól oraz curry. Wszystko zagotowujemy. Zalewamy cukinię ciepła zalewą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy słoiki przez 10-15 minut.
  • image-29cprjc 4. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować