Ciasto malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać
2.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
3.Pianka: Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia
4.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubijając dodawać po łyżce galaretki z malinami.
5.Poncz
W rondlu zagotować wszystkie składniki, ostudzić.
6.Składanie ciasta :
Pierwszą połowę ciasta, naponczować,wyłożyć większą połowę pianki malinowej, przykryć drugą połowa ciasta, naponczować i wyłożyć resztę pianki, włożyć ciasto do lodówki.
7.Do rondla wlać śmietankę, dodać masło i czekoladę, na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia składników, zdjąć z ognia, ostudzić.
Komentarze