Ciasto malinowa delicja

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Sezon owocowy jest dość krótki, dlatego trzeba go maksymalnie wykorzystać. W ogródku obrodziły nam wielkie maliny i aż prosiły się, żeby zatopić je w galaretce. Tak właśnie powstało kolejne nasze ulubione ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki kakao
    3/4 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    500 ml mleka
    opakowanie budyniu malinowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    kostka masła
    3 łyżki cukru
    dodatkowo:
    1/2 szklanki posłodzonej herbaty malinowej
    2 galaretki malinowe
    opakowanie delicji o smaku malinowym
    szklanka malin
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Ciasto malinowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać cukier. Następnie dodawać o jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić.
  • ucieranie kremu 2. Przygotować krem: budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać z odrobiną mleka i wlać na gotujące się pozostałe mleko. Ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu.
  • układanie malin 3. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Biszkopt naponczować wystudzoną herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. Na nim ułożyć delicje i maliny. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować