makowiec piaskowy

4.49 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje. Z powodzeniem poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    6 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na masę makową:

    2 szklanki suchego maku
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 kopiasta łyżka kakao
    20 dag bakalii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec Desery

Makowiec piaskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki.
    Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować