Makaron z cukinią

5 (149 ocen)

Makaron w takiej postaci będzie znakomitą propozycją na szybki ,jesienny obiad

Składniki:

  • 250 g makaronu(grubego)
    450 g młodej cukinii(2 sztuki)
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki pszennej
    1szkl mleka
    1 łyżka masła
    1/4 łyzeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1/2 kostki rosolowej
    4-6 łyżek startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie(al dente) odsączamy i odstawiamy.Cukinię myjęmy i wydrążam miąższ .150 g kroimy w kostkę razem ze skórką,a resztę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.Do małego garnuszka przekładamy cukinię ze skórką i dolewamy odrobinę wody tylko tyle by cukinia się nie przypaliła dodajemy również 1/2 kostki rosolowej .Gotujemy cukinię do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju,do cebuli dokładamy resztę cukinii bez skórki ,dusimy również do miękkości lekko studzimy i miksujemy.W rondelku roztapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę po chwili wlewamy po troszku mleko caly czas mieszamy doprawiamy solą ,gałkąi pieprzem do sosu dodajemy zmiksowaną cukinię i 2 łyżki sera żółtego i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku .Gdy ser się roztopi dodajemy do sosu makaron.Podgrzewamy jeszcze chwilkę ąż sos oblepi cały makaron.Podajemy z cukinią gotowaną ze skórką posypujemy resztą sera .Podajemy na cieplo
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować