Makaron w pokrzywowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku musimy zebrać potrzebne do przygotowania dania pokrzywy. . Zbieramy tylko górne części pokrzyw, a następnie myjemy je pod bieżącą, letnią wodą – nie zaparzamy gdyż utracą swoje cenne właściwości. Następnie pokrzywy dość cienko siekamy (przez rękawiczkę), po posiekaniu pokrzywy już nie parzą i można je dotykać gołymi rękoma.
Obraną cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę, warzywa razem z posiekanymi pokrzywami smażymy na patelni z dodatkiem masła roślinnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W chwili kiedy cebulka się ładnie zarumieni wlewamy śmietankę, a gdy zacznie wrzeć dodajemy śmietankowy serek topiony i ciągle mieszając podsmażamy nasz sos na wolnym ogniu do czasu a serek się rozpuści i zagęści. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Między czasie, gdy przygotowujemy sos, nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go około 13-15 minut.
Gorący makaron wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerze. Całość polewamy przygotowanym sosem pokrzywowym – smak rewelacyjny!
Porady
Pokrzywy zbieramy z dala od dróg, aby nie były zanieczyszczone oraz z dala od pól uprawnych, które mogą być pryskane.
Komentarze