Makaron w pokrzywowym sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis w 100% autorski z wykorzystaniem zdrowych pokrzyw

  • 20 min

Składniki:

  • 200 gram makaronu
    40 sztuk pokrzyw
    100 gram śmietankowego serka topionego
    3/4 szklanki śmietany 30%
    1,5 cebuli
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła roślinnego
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w pokrzywowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Danie z pokrzywami 1. Na początku musimy zebrać potrzebne do przygotowania dania pokrzywy. . Zbieramy tylko górne części pokrzyw, a następnie myjemy je pod bieżącą, letnią wodą – nie zaparzamy gdyż utracą swoje cenne właściwości. Następnie pokrzywy dość cienko siekamy (przez rękawiczkę), po posiekaniu pokrzywy już nie parzą i można je dotykać gołymi rękoma.

    Obraną cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek bardzo drobno siekamy, lub przeciskamy przez praskę, warzywa razem z posiekanymi pokrzywami smażymy na patelni z dodatkiem masła roślinnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W chwili kiedy cebulka się ładnie zarumieni wlewamy śmietankę, a gdy zacznie wrzeć dodajemy śmietankowy serek topiony i ciągle mieszając podsmażamy nasz sos na wolnym ogniu do czasu a serek się rozpuści i zagęści. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania. Między czasie, gdy przygotowujemy sos, nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go około 13-15 minut.

    Gorący makaron wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerze. Całość polewamy przygotowanym sosem pokrzywowym – smak rewelacyjny!

Porady

Pokrzywy zbieramy z dala od dróg, aby nie były zanieczyszczone oraz z dala od pól uprawnych, które mogą być pryskane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować