Łosoś pomarańczowo - cytrynowy

5 (196 ocen)

Jak dla mnie pyszota :-)

Składniki:

  • 350g łososia świeżego ze skórą
    1 słodka pomarańcza
    1/2 cytryny
    2 łyżki sosu teriyaki
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś pomarańczowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego i osuszonego łososia dzielimy na dwa kawałki (wzdłuż,wszerz- jak lubimy)
  • 2. Do szklanki wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.Dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki-mieszamy.
  • 3. Porcje ryb oprószamy pieprzem.
  • 4. Na spód plastikowego pojemnika wlewamy połowę sosu i wkładamy łososia po czym polewamy go resztą sosu (soku) i wkładamy do lodówki na 2 godziny. W połowie tego czasu przekręcamy rybę żeby dobrze się napiła soku.
  • 5. Po dwóch godzinach wyjmujemy rybę z zalewy i grillujemy na rozgrzanym grillu (wcześniej wysmarowanym olejem) z obu stron i gotowe.
  • 6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Ja podałam swojego łososia z ryżem i pomidorami.
    Smacznego . . . .

Porady

Nie dodawałam soli ponieważ sos teriyaki jest już sam w sobie słony.Ale jak ktoś lubi bardziej na słono to po wierzchu możemy go sobie oprószyć solą . . . .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować