Łosoś pomarańczowo - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i osuszonego łososia dzielimy na dwa kawałki (wzdłuż,wszerz- jak lubimy)
2.Do szklanki wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny.Dodajemy 2 łyżki sosu teriyaki-mieszamy.
3.Porcje ryb oprószamy pieprzem.
4.Na spód plastikowego pojemnika wlewamy połowę sosu i wkładamy łososia po czym polewamy go resztą sosu (soku) i wkładamy do lodówki na 2 godziny. W połowie tego czasu przekręcamy rybę żeby dobrze się napiła soku.
5.Po dwóch godzinach wyjmujemy rybę z zalewy i grillujemy na rozgrzanym grillu (wcześniej wysmarowanym olejem) z obu stron i gotowe.
6.Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam swojego łososia z ryżem i pomidorami.
Smacznego . . . .
Porady
Nie dodawałam soli ponieważ sos teriyaki jest już sam w sobie słony.Ale jak ktoś lubi bardziej na słono to po wierzchu możemy go sobie oprószyć solą . . . .
Komentarze