Łosoś na parze z sosem jogurtowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na parze gotujemy kostki z łososia (można je równiez upiec w pierniku w folii aluminiowej). Równocześnie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła.
2.Kiedy rybka i brokuł się gotują możemy przygotować sos. Cebulkę kroimy w drobniuteńką kostkę (można ją sparzyć wrzątkiem - będzie delikatniejsza). Siekamy koperek i ocieramy skórkę z połowy cytryny (można również z limonki). Wszystko wrzucamy do jogurtu, doprawiamy solą i curry (jesli ktoś nie lubi curry, mozna dodać kurkumy dla koloru) i mieszamy.
3.Na talerzu układamy brokuł, łososia i polewamy sosem. Smacznego!!!
p.s. Jeśli ktoś ma ochotę na ciepłą wersję sosu to można go zrobić na bazie śmietanki (takiej do kawy 12%). Podgrzewamy śmietanę i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy tak długo, aż śmietanka zgęstnieje.
Komentarze