Łopatka jest świetna do gulaszu ale nie zawsze musimy ją wykorzystywać tak samo - ja proponuję ją zapiec z fasolką i fetą a otrzymamy kruchutkie, aromatyczne i soczyste mięso :)))
40 min
Składniki:
600 g łopatki b/k
400 g czerwonej fasolki konserwowej
1 duża cebula
150 g sera feta
tymianek
świeżo mielony pieprz kolorowy
przyprawa do dań Kucharek
przyprawa do gulaszu
mąka
oliwa z oliwek
Łopatka z czerwoną fasolką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na porcje, każdą delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
2.Posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i tymiankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
3.Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie rozkładamy cebulkę, osączoną i przelaną wodą fasolkę i posypujemy delikatnie tymiankiem i przyprawą do gulaszu.
4.Ser feta kroimy w kostkę i wykładamy na fasolkę.
5.Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut.
Komentarze