Lody smażone w naleśnikach

4.48 (154 ocen)

Naleśniki z lodami to nie nowość ale postanowiłam poszaleć i lody włożyć do środka...a potem całość podsmażyć. Robiąc wszystko tak jak w przepisie przekonacie się, że nie ma w tym nic trudnego. Naleśniki z wierzchu wychodzą złociste i chrupiące a lody w środku nadal są zamrożone.

Składniki:


  • 1 szklanka mąki pszennej
    0/5 szklanki wody gazowanej
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    2 łyżki wody różanej
    duże jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego

    3 łyżeczki konfitury różanej
    łyżka wiórków koksowych

    lody śmietankowe lub inne dowolne

    2 łyżki masła klarowanego

    truskawki
    cukier różany
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Naleśniki

Lody smażone w naleśnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników.

    Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Każdego z nich smarujemy połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami.

    Jeśli chcecie użyć domowych lodów to najlepiej zamroźcie je w prostokątnym, wysokim na ok. 2 cm pojemniku. Wtedy łatwiej będzie pokroić je w podłużne kawałki.

    Jeśli używacie sklepowych lodów to najwygodniej nakładać je płaską łyżką.
  • image-1u77rt4 3. Na środek każdego naleśnika nakładamy prostokątną porcję lodów (nie podaję konkretnej ilości, wszystko zależy jakiej wielkości są wasze naleśniki. Najważniejsze aby bez problemu dało się je złożyć).

    Składamy je tak jak pokazane na zdjęciu i układamy w plastikowym pojemniku.
    Wkładamy je na godzinę do zamrażarki.

    Wszystkie czynności związane z lodami róbmy jak najszybciej aby lody się nie roztopiły.
  • 4. Truskawki kroimy i posypujemy odrobiną cukru różanego.

    Na patelni rozpuszczamy masło.

    Gdy będzie już porządnie rozgrzane to szybko smażymy naleśniki po około 8-10 sekund z każdej strony.

    Ciasto będzie chrupiące a lody w środku jeszcze zimne.

    Od razu podajemy więc talerzyki z owocami warto przygotować wcześniej.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować