Lody smażone w cieście francuskim

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszne połączenie ciepła z orzeźwiającym chłodem lodów. Zachęcam do takich experymentów w kuchni. Deser jest syty, więc jedna gałka lodowa wystarczy dla jednej osoby.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    • Opakowanie ciasta francuskiego,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 2 średniej wielkości jajka ,
    • 2 -2,5 łyżki cukru,
    • Około 2 szklanki musu truskawkowego do podania ( po 1/3 szklanki na każdą porcje),
    • Melisa do dekoracji,
    • 6 truskawek do dekoracji,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Lody Mus Musy

Lody smażone w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy. Tak przygotowane wybijamy do garnuszka. Dokładamy do nich cukier i ubijamy na kogel mogel.
    Połowę śmietanki podgrzewamy. Ciepłą wlewamy do ubitych jajek. Przez około 1 – 2 minuty razem podgrzewamy, by masa delikatnie zgęstniała. Cały czas intensywnie mieszamy, nie pozwalamy, by mikstura się gotowała. Studzimy.
    Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dokładamy wcześniej przygotowana masę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do zamrażalnika.
    Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę.
    Z zamarzniętych lodów formujemy gałki. Ponownie odstawiamy do chłodu.
  • 2. Między czasie rozwijamy ciasto francuskie. Dzielimy na 6 porcji.
    Wyjmujemy przygotowane gałki i owijamy je dokładnie ciastem. Ważne by lody były szczelnie zalepione, by nie wypłynęły w trakcie smażenie (wówczas olej może pryskać).
  • 3. Owinięte gałki od razu smażymy na głębokim oleju. Olej należy wcześniej dobrze rozgrzać, by ciasto szybko się rumieniło. Czas smażenia wynosi około 1-2 minut.

Porady

Gotowy deser lodowy podajemy natychmiast z musem truskawkowym. Dekorujemy listkiem melisy i przekrojoną truskawką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować