W weekend muszę zawsze mieć jakieś pyszne ciasto na deser. Ten sernik wszyscy zajadają ze smakiem.
Składniki:
• 3 opakowania galaretek o zróżnicowanym kolorze i smaku (ja przygotowałam 6 galaretek, ale każdej użyłam tylko połowę. Resztę wykorzystałam do innego deseru)
• Opakowanie biszkoptów
• 3 serki waniliowe po 150g
• 500 ml śmietanki kremówki
• 5 łyżek cukru pudru lub 2 cukry waniliowe
• 4 łyżki żelatyny
• Olej do formy
• Listki mięty
1.• Każdą z galaretek osobno rozrób w 1 i ½ szklanki gorącej wody. Mieszaj, aż grudki całkowicie się rozpuszczą. Następnie każdą z galaretek wlej do osobnego płaskiego naczynia i pozostaw w chłodnym miejscu do czasu, aż zupełnie zastygną.
2.• Żelatynę zalej w małym rondelku niewielką ilością zimnej wody i starannie wymieszaj. Gdy spęcznieje, rondel ustaw na ogniu i podgrzewając, rozpuść ją.
3.• Śmietankę ubij z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem, wymieszaj z serkami waniliowymi i powoli połącz z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną.
4.• Stężałe galaretki pokrój w kosteczkę, (po dwie łyżki każdej odłóż do dekoracji), pozostałą część wymieszaj ostrożnie z masą serową.
5.• Spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy wyłóż biszkoptami, zalej masą serową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
6.• Przed podaniem sernik udekoruj odłożoną galaretką i listkami mięty.
Komentarze