Limonkowy tort bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i brzoskwinie obieramy, trzemy na tarce, odciskamy sok. Przekładamy do garnka, wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy do jabłek. Prażymy często mieszając aż sok odparuje. Wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, brzegi- podłużnymi. Kładziemy ostygnięte jabłka.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niecałe 1/3 szkl gorącej wody, gdy ostygnie wlewamy ją do ubitej śmietanki. Ubijając dodajemy 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z limonki i startą na małych oczkach skórkę z 1 limonki.
4.Gotujemy budyń według instrukcji, gdy ostygnie ucieramy go z margaryną. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodałam też 2 łyżki likieru cytrynowego.Jak ktoś nie ma- nie musi być.
Na nasze ułożone jabłka kładziemy warstwę biszkoptów i wylewamy masę z kremówki.Gdy ciut stężeje kładziemy masę budyniową. Ozdabiamy wedle upodobań:)
Komentarze