Lemon Curd

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie jajek(ja wykorzystałam same żółtka),cukru i masła.Doskonały do przełożenia tortu,nadzienie do babeczek,świetnie też współgra z bezą.Można wykorzystać go zamiast konfitury do naleśników czy nadziewania pączków.Nie jest pracochłonny i zawsze się udaje.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 żółtek
    1 1/3 szkl cukru pudru
    sok wyciśnięty z 5 cytryn
    ok 150 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijam mikserem razem z cukrem pudrem w metalowej misce przez ok. minutę.Wlewam sok z cytryn,mieszam.
  • 2. Do garnka wlewamy trochę wody.Należy ją zagotować,po czym ustawić moc palnika na średnią.Następnie na garnek nakładamy miskę z żółtkami(tak aby miska dnem nie dotykała wody),ubijamy mikserem(ok 8 minut)
  • 3. Kiedy krem zaczyna gęstnieć ściągamy miskę z garnka i małymi porcjami dodajemy masło.Mieszamy energicznie łyżką do rozpuszczenia.Ważne aby nie dodawać kolejnej porcji kiedy poprzednia nie jest całkowicie roztarta.
  • 4. Krem przelewamy do słoiczka.Kiedy całkowicie ostygnie zakręcamy słoik o wstawiamy do lodówki aby zgęstniał.Można go tam przechowywać do 2 tygodni.

Porady

Do kremu możemy dodać trochę otartej skórki z cytryny.Zapach i smak są intensywniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować