Słodycz Kubusiowa

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto o smaku napoju Kubuś oraz wanilii jest niczym najdelikatniejszy puch, aksamit rozpływający się w ustach. Nie sposób go nie lubić!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 6 łyżek oleju
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 1/2 szklanki mąki pszennej

    Masa Kubusiowa:
    - 1 duża butelka Kubusia marchewkowo pomarańczowego (litrowa)
    - 3 budynie śmietankowe
    - 1/2 szklanki cukru
    - 200 g masła miękkiego

    Masa Waniliowa:
    - 500 ml kremówki (36%)
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 500 g serka homogenizowanego waniliowego
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - kilka kropel olejku waniliowego

    Polewa:
    - 100 g deserowej czekolady
    - 6 łyżeczek kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodycz kubusiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka delikatnie połączyć z pianą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć i dodać do jajek, mieszając delikatnie łyżką w jedną stronę. Następnie dodać olej i znów delikatnie wymieszać łyżką. Blachę natłuścić olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tak przygotowanej blachy i piec ok 20 – 30 min w 170 stopniach.
  • 2. Masa kubusiowa: Odlać pół szklanki Kubusia i rozprowadzić w nim budynie i cukier. Resztę soku zagotować i kiedy zaczyna wrzeć, dodać budynie. Tak przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, rozbić mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkoptowy spód i wstawić do lodówki na około godzinę nim nałożymy drugą masę, aby się nie zmieszały.

    Masa waniliowa: Galaretkę rozprowadzić w szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier. Do śmietany dodać serek oraz olejek i wymieszać. Do masy waniliowo- serowej wlać zimną galaretkę i mieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do chwili uzyskania jednolitej masy. Masę wylać na ciasto i znów wstawić do lodówki na ok 1,5 godziny, aby nowa masa stężała.
  • 3. Polewa: Kiedy ostatnia masa już stężała możemy przygotować polewę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietanki. Ciasto z polewą wędruje ponownie do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować