Lazania na krakersach

4.48 (151 ocen)

  • 50 min

Lazania, ale zamiast płatów makaronowego ciasta użyłam krakersów. Inspiracją był przepis z dawnej kartki z kalendarza.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 1/2 dużej paczki krakersów
    300 g mielonego mięsa
    mała cebula
    sól
    pieprz
    120 g żółtego sera
    2 pomidory
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Lazania na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 3 równe części.



  • 2. Pomidory obrać, pokroić w grube plastry.


  • 3. Cebulę drobno pokroić.

  • 4. Mięso mielone doprawić lekko solą i pieprzem, dodać cebulę, wymieszać. Wyłożyć na patelnię, podsmażyć.

  • 5. Wykonanie:
    Formę keksową o wymiarach 21x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć warstwę krakersów. Połowę mięsa wyłożyć na warstwę krakersów, posypać 1/3 sera. Przykryć następną warstwą krakersów. Ułożyć plasterki pomidora, a na nie wyłożyć resztę mięsa. Znowu posypać żółtym serem i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, lekko posypać solą.

  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut. Można podawać z ketchupem.

Porady

Można zmienić kolejność wykładania składników ale na spód proponuję zostawić krakersy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować