Lazania na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 3 równe części.
2.Pomidory obrać, pokroić w grube plastry.
3.Cebulę drobno pokroić.
4.Mięso mielone doprawić lekko solą i pieprzem, dodać cebulę, wymieszać. Wyłożyć na patelnię, podsmażyć.
5.Wykonanie:
Formę keksową o wymiarach 21x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć warstwę krakersów. Połowę mięsa wyłożyć na warstwę krakersów, posypać 1/3 sera. Przykryć następną warstwą krakersów. Ułożyć plasterki pomidora, a na nie wyłożyć resztę mięsa. Znowu posypać żółtym serem i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, lekko posypać solą.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut. Można podawać z ketchupem.
Porady
Można zmienić kolejność wykładania składników ale na spód proponuję zostawić krakersy.
Komentarze