Łatwe ciasto ucierane ze śliwkami

4.5 (159 ocen)

Trudno mu się oprzeć :)

Składniki:

  • - 1 kostka margaryny;
    - 2 szklanki cukru kryształu;
    - 8 jajek (oddzielnie żółtka i białka);
    - 4 łyżki mleka;
    - 3 szklanki mąki;
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
    - śliwki;
    - ewentualnie cukier puder do oprószenia placka.



Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Placek Desery

Łatwe ciasto ucierane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj, podziel na połówki i wypestkuj.
    Tłuszcz utrzyj z żółtkami i cukrem. Następnie dodaj mleko i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem. Gotowe ciasto wylej na natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem blachę o wymiarach 23 x 37 cm. Na wierzchu ciasta poukładaj połówki śliwek.
    Piecz ponad 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”. Boki ciasta powinny zacząć odchodzić od blachy.
    Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować