Ciasto ucierane ze śliwkami

4.36 (214 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Rewelacyjne ciasto! Jego przygotowanie zajmie nam zaledwie 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • jajka 5 szt,
    mąka 3 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    cukier waniliowy 1 opakowanie,
    skórka z cytryny 1 łyżeczka,
    olej 3/4 szklanki,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    dodatkowo:
    śliwki mrożone 50 dag,
    cukier puder do posypania ciasta,

    kruszonka:
    mąka pszenna 5 dag,
    cukier 5 dag,
    masło 5 dag,
Wystaw ocenę:

4.36 (214 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ucierane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu.
    Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować