Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Etapy przygotowania
Sos pomidorowy : cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.
Farsz : marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. . Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz szpinakowy : szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Sos beszamelowy : masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.
Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć farsz. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.
Komentarze