Lasagne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniałe danie jak ktoś uwielbia takie wynalazki

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 16 płatów lasagne
    2 łyżki startego parmezanu
    tłuszcz do formy
    SOS POMIDOROWY:
    puszka krojonych pomidorów
    cebula
    łyżka masła
    cukier
    sól, pieprz
    FARSZ :
    marchewka
    cebula
    puszka krojonych pomidorów
    3 łyżki masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 liście laurowe
    150 ml czerwonego wina
    100 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    FARSZ SZPINAKOWY:
    50 dag świeżego szpinaku
    cebula
    ząbek czosnku
    8 dag sera ricotta
    łyżka oliwy
    4 posiekane liście szałwii
    3 łyżki śmietany
    jajko
    gałka muszkatołowa
    sól, świeżo mielony pieprz
    SOS BESZAMELOWY:
    2–3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    750 ml mleka
    kawałek skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Etapy przygotowania
    Sos pomidorowy : cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.

    Farsz : marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. . Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

    Farsz szpinakowy : szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

    Sos beszamelowy : masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.

    Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć farsz. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.

Porady

ZAWSZE SIĘ UDAJE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować