TARTA ZE SZPINAKIEM

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

przepis od znajomej

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na farsz
    • 1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
    • małe pomidorki
    • ząbek czosnku
    • kostka sera żółtego
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • łyżka soku z cytryny
    • 100 g śmietanki 30%
    • 2 jajka
    Składniki na ciasto
    • 1-1,5 szklanki mąki
    • jajko
    • 1/3 kostki masła
    • szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. i mieszamy .Następnie do foremki od tarty wykładamy ciasto które było w lodówce przez 30 minut i wkładamy je do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, , polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy starty żółty ser i d dekoracji pomidorki

Porady

składniki według uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować