Lasagne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Danie dość pracochłonne lecz warte poświęconego czasu który wynagradza smak. Pod solidną warstwą beszamelu kryje się duszony w słodkiej śmietance szpinak oraz lekko pikantna warstwa mięsna z suszonymi ziołami i pomidorami.

Składniki:

  • 8 płatów makaronu lasagne
    Warstwa mięsna:
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    400 g. krojonych pomidorów z puszki
    1 łyżka suszonych pomidorów
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki chili
    sól , pieprz
    2 łyżki masła
    Warstwa szpinakowa:
    400g. rozdrobnionego szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    200 ml śmietanki 30%
    sól , pieprz
    1 łyżka masła
    Beszamel:
    2 łyżki masła 82%
    4 łyżki mąki pszennej
    0,5l. mleka
    1 jajko
    200g. tartego sera żółtego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne ze szpinakiem 1. Warstwa mięsna:Cebulę kroimy w ostkę , czosnek siekamy drobno.
    N patelni rozgrzewamy masło , szklimy cebulę , dodajemy czosnek , mieszamy.
  • Lasagne ze szpinakiem 2. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone , smażymy na rumiano.
    W między czasie doprawiamy ziołami , suszonymi pomidorami ,chili , solą i pieprzem.
  • Lasagne ze szpinakiem 3. Wlewamy krojone pomidory , dusimy o odparowania płynów.
    Próbujemy ew. doprawiamy.
  • Lasagne ze szpinakiem 4. Warstwa szpinakowa:Szpinak rozmrażamy.
    Czosnek siekamy drobno.
    Na patelni rozgrzewamy masło , szklimy czosnek.
    Dodajemy szpinak , przesmażamy go chwilę.
    wlewamy słodką śmietankę , doprawiamy solą i pieprzem.
    Dusimy do odparowania płynów.
  • Lasagne ze szpinakiem 5. W garnku zagotowujemy wodę , gotujemy makaron lasagne 3 min , odcedzamy.
  • Lasagne ze szpinakiem 6. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła , układamy 2 płaty makaronu , warstwę mięsną oraz szpinakową.
  • Lasagne ze szpinakiem 7. Warstwy powtarzamy kolejne dwa razy przykrywając ostatnią makaronem.
  • Lasagne ze szpinakiem 8. Beszamel:W rondelku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąkę energicznie mieszając.
    Smażymy 2 min.
    Powoli wlewamy mleko energicznie mieszając , doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
    Pozostawiamy na wolnym ogniu do zgęstnięcia.
  • Lasagne ze szpinakiem 9. Zdejmujemy z gazu , wbijamy jajko oraz wsypujemy ser żółty cały czas energicznie mieszając.
    3 łyżki sera odkładamy na bok.
  • Lasagne ze szpinakiem 10. Na wierzch lasagne wykładamy beszamel , posypujemy resztą sera żółtego.
    Zapiekamy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować