" Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym "

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu.

  • 20 min

Składniki:

  • Sos beszamelowy:

    - masło - 2 łyżki
    - mąka - 2 łyżki
    - mleko - 0,5 l
    - sól , pieprz - 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa , przyprawa uniwersalna- 1 szczypta
    - sok z cytryny - 1 łyżeczka
    - cukier - 1 szczypta
    - żółtko- 1 szt




    Warstwa mięsna:

    - cebula - 2 szt
    - czosnek - 4 ząbki
    - pieczarki - ok. 30o g
    - mięso mielone wieprzowe - 400 g
    - sól , pieprz , chili , papryka
    - przecier pomidorowy - 4 łyżki
    - olej - 100 ml





    Dodatkowo:

    - makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
    - ser żółty - ok. 300 g
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

" lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lasagne 1. Sos:

    Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.

    Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.

    Zdejmujemy z ognia.

    Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.

    Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawa uniwersalna.

    Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.

    Zagotowujemy ciągle mieszając.

    Studzimy.

    Dodajemy żółtko.

    Dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce.




    Warstwa mięsna:

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.

    Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.

    Dodajemy mięso mielone.

    Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.

    Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.

    Dusimy pod przykryciem około 10 minut.





    Dodatkowo:

    Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.






    Całość :

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Układamy warstwami:
    - sos
    - makaron
    - mięso
    - ser
    - sos
    - makaron
    - mięso
    - ser


    Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.



    Dodatkowo górę możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować