Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pasty, pizza, sery wino makarony czyli to wszystko co pachnie kuchnia włoską....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka
    10 płatów makaronu lasagne
    1 cukinia
    olej rzepakowy do smażenia
    1 mała papryczka chilli
    czosnek
    kieliszek białego wina
    bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie
    1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego

    łyżka mąki
    łyżka masła
    szklanka mleka
    szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około 5 min.
  • 2. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników
  • 4. Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min.
  • 5. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy z gazu i intensywnie mieszamy. Następnie rondel wkładamy z powrotem na palnik i dodajmy mleko gotujemy około 5 min. cały czas intensywnie mieszając lub możemy użyć do tego zadania miksera.pod koniec dodajemy przyprawy do smaku.

    Już gotową lasagne polewamy sosem. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować