• 2 godz. 30 min

Potrawę tą uwielbia mój mężczyzna, dlatego często ją robię. Jest pracochłonna ale warto, pychota.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • MAKARON:
    0,5 kg mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżeczka soli
    woda

    NADZIENIE MIĘSNE:
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu
    przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

    SOS BESZAMELOWY:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szkl. mleka
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz

    DODATKOWO:
    30 dag sera żółtego
    masło do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozwałkowane ciasto 1. MAKARON:
    1.Mąkę przesiać na stolnicę i usypać mały kopiec. Pośrodku zrobić dołek do którego wrzucamy jajka i sól. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Jeśli jest gęste należy dodać odrobinę wody (powinno mieć konsystencję jak na pierogi).
    2.Ciasto podzielić na części i pojedynczo rozwałkowywać na cienkie placki. Kształt i wielkość zależy od naczynia żaroodpornego jakim dysponujemy. (Ja na rozwałkowanym placku odciskam naczynie i odkrawam nadmiar ciasta).
    3.Pojedynczo gotujemy placki aż do wypłynięcia. Po wyjęciu z wody należy rozprostować ciasto i odstawić do wystygnięcia w takiej pozycji. (Przy wyciąganiu najlepiej użyć większej łyżki, a ciasto położyć na większą tackę - ja używam aluminiowej).
  • Nadzienie mięsne 2. NADZIENIE MIĘSNE:
    Mięsno z cebulą dusimy na małym ogniu ok 10min. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę smażymy bez przykrycia.
  • Sos beszamelowy 3. SOS BESZAMELOWY:
    Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, dodać mąkę i mieszać do jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć dodać resztę mleka i dalej mieszać. Doprawiamy i doprowadzamy
    do wrzenia. Gdy ma konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy z ognia.
  • Przygotowanie 4. W NACZYNIU UKŁADAMY:
    DNO - naczynie masłem - makaron - sos beszamelowy - nadzienie mięsne - ser - makaron - sos - itd. ..... wierzch posypać serem, oregano oraz bazylią.
  • Gotowa 5. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Mniam 6. Gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować