1.MAKARON:
1.Mąkę przesiać na stolnicę i usypać mały kopiec. Pośrodku zrobić dołek do którego wrzucamy jajka i sól. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Jeśli jest gęste należy dodać odrobinę wody (powinno mieć konsystencję jak na pierogi).
2.Ciasto podzielić na części i pojedynczo rozwałkowywać na cienkie placki. Kształt i wielkość zależy od naczynia żaroodpornego jakim dysponujemy. (Ja na rozwałkowanym placku odciskam naczynie i odkrawam nadmiar ciasta).
3.Pojedynczo gotujemy placki aż do wypłynięcia. Po wyjęciu z wody należy rozprostować ciasto i odstawić do wystygnięcia w takiej pozycji. (Przy wyciąganiu najlepiej użyć większej łyżki, a ciasto położyć na większą tackę - ja używam aluminiowej).
2.NADZIENIE MIĘSNE:
Mięsno z cebulą dusimy na małym ogniu ok 10min. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę smażymy bez przykrycia.
3.SOS BESZAMELOWY:
Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, dodać mąkę i mieszać do jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć dodać resztę mleka i dalej mieszać. Doprawiamy i doprowadzamy
do wrzenia. Gdy ma konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy z ognia.
4.W NACZYNIU UKŁADAMY:
DNO - naczynie masłem - makaron - sos beszamelowy - nadzienie mięsne - ser - makaron - sos - itd. ..... wierzch posypać serem, oregano oraz bazylią.
Komentarze