Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i myjemy. Cebule i pietruszkę przekrawamy na pół. Pory
kroimy w kawałki, marchewki w słupki, a selera w ćwiartki. Natki pietruszki i selera myjemy i osuszamy.
2.Kurczaka myjemy i osuszamy. Dusimy ok. 20 minut w szerokim rondlu, aż skórka się zrumieni, podlewając co kilka minut odrobiną wody i często obracając.
3.Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę wkładamy do garnka, układając je między kawałkami kurczaka. Pora oraz natki pietruszki i selera układamy na mięsie.
4.Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa
i mięso będą miękkie. Chwilę przed końcem duszenia doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Mięso można dusić na roztopionej łyżce smalcu lub margaryny. Kawałki kurczaka mają jednak wystarczająco dużo tłuszczu, aby mięso się nie przypaliło.
Komentarze