Kurczak z warzywami

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Kurczaka według przepisu babci nauczył mnie gotować tata. On przepada za mięsem, mnie zaś najbardziej smakują warzywa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    2 duże cebule
    2 średnie pory
    4 marchewki
    pietruszka z natką
    mały seler z nacią
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Cebule i pietruszkę przekrawamy na pół. Pory
    kroimy w kawałki, marchewki w słupki, a selera w ćwiartki. Natki pietruszki i selera myjemy i osuszamy.
  • 2. Kurczaka myjemy i osuszamy. Dusimy ok. 20 minut w szerokim rondlu, aż skórka się zrumieni, podlewając co kilka minut odrobiną wody i często obracając.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę wkładamy do garnka, układając je między kawałkami kurczaka. Pora oraz natki pietruszki i selera układamy na mięsie.
  • 4. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa
    i mięso będą miękkie. Chwilę przed końcem duszenia doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.

    Mięso można dusić na roztopionej łyżce smalcu lub margaryny. Kawałki kurczaka mają jednak wystarczająco dużo tłuszczu, aby mięso się nie przypaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować