Kurczak z fenkułem (koprem włoskim)

4.5 (185 ocen)

Moje pierwsze kulinarne spotkanie z fenkułem i od razu strzał w dziesiątkę. Danie pyszne, aromatyczne, mięsko delikatne i soczyste, a fenkuł jędrny, lekko chrupiący. Polecam gorąco :)

Składniki:

  • 500g mięsa z piersi kurczaka
    1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
    3 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki oleju
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z fenkułem (koprem włoskim) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie lekko obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Z bulwy fenkułu odcinamy łodygi, zdejmujemy zewnętrzną warstwę, jeśli jest zniszczona. Bulwę przekrawamy wzdłuż, wycinamy "głąbik", obie połówki kroimy w piórka. Wrzucamy do osolonego wrzątku, obgotowujemy przez 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą odsączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone mięso (bez tłuszczu), na mięsie układamy kawałki fenkułu, oprószamy lekko solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy połową parmezanu.
  • 4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut, odkrywamy, posypujemy resztą parmezanu i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Koper Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować