Moje pierwsze kulinarne spotkanie z fenkułem i od razu strzał w dziesiątkę. Danie pyszne, aromatyczne, mięsko delikatne i soczyste, a fenkuł jędrny, lekko chrupiący. Polecam gorąco :)
Kurczak z fenkułem (koprem włoskim) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie lekko obsmażamy na rozgrzanym oleju.
2.Z bulwy fenkułu odcinamy łodygi, zdejmujemy zewnętrzną warstwę, jeśli jest zniszczona. Bulwę przekrawamy wzdłuż, wycinamy "głąbik", obie połówki kroimy w piórka. Wrzucamy do osolonego wrzątku, obgotowujemy przez 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą odsączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone mięso (bez tłuszczu), na mięsie układamy kawałki fenkułu, oprószamy lekko solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy połową parmezanu.
4.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut, odkrywamy, posypujemy resztą parmezanu i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Komentarze