Kurczak w sosie meksykańskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest już stary ale bardzo pyszny...

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 porcji kurczaka
    - oliwa
    - łyżka przyprawy meksykańskiej
    - łyżka mąki
    SOS :
    - kostka (25 dag) masła
    - 3 duże ząbki drobno posiekanego czosnku
    - duża, drobno posiekana cebula
    - 4 łyżki ostrego keczupu
    - łyżka octu winnego
    - kopiasta łyżka cukru
    - 2 kopiaste łyżki domowych, bezcukrowych powideł ze śliwek lub agrestu
    - filiżanka chudego rosołu lub wywaru z jarzyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawę mieszamy z mąką w proporcji pół na pół, przekładamy do foliowego woreczka, wkładamy do środka małe porcje kurczaka i potrząsamy, tak by każdy kawałek był obtoczony przyprawą. Odkładamy w chłodne miejsce.
  • 2. PRZYGOTOWUJEMY SOS: do dużego rondla dodajemy cale masło, gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę i zasmażamy, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki sosu, zagotowujemy, cały czas mieszając. Gdy trzeba doprawiamy do smaku. Na głębokiej patelni, w dużym tłuszczu, smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym sypko ryżem, przyprawionym delikatnie imbirem oraz z zieloną sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować