Kurczak w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawę mieszamy z mąką w proporcji pół na pół, przekładamy do foliowego woreczka, wkładamy do środka małe porcje kurczaka i potrząsamy, tak by każdy kawałek był obtoczony przyprawą. Odkładamy w chłodne miejsce.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS: do dużego rondla dodajemy cale masło, gdy się rozpuści, wrzucamy czosnek i cebulę i zasmażamy, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki sosu, zagotowujemy, cały czas mieszając. Gdy trzeba doprawiamy do smaku. Na głębokiej patelni, w dużym tłuszczu, smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym sypko ryżem, przyprawionym delikatnie imbirem oraz z zieloną sałatą.
Komentarze