- filet z piersi kurczaka
- 150 g jogurtu
- 200 g pieczarek
- 330 g kukurydzy ( 1 puszka)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki curry
- 4 łyżki kurkumy
- sól, pieprz,
- może być chili do zaostrzenia smaku ( 2 - 3 strąki)
Kurczak w sosie jogurtowym z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pociąć na małe kawałeczki.Jogurt wymieszać z kurkumą, curry, sokiem cytrynowym , solą i pieprzem ewentualnie z drobno posiekanymi papryczkami chili. Do powstałej masy wkładamy pokrojony filet i marynujemy w lodówce przez ok godzinę. Pieczarki kroimy w plastry i rozgrzewamy piekarnik. Filet wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy kukurydzą. Wkładamy do piekarnika w temp 200 C na 30 min a potem jeszcze 15 min w temp 175C. Podczas duszenia polewamy mięso sosem.
Porady
Można użyć także innych części kurczaka np udek. Przy większej ilości warto smażyć na blaszce zamiast w żaroodpornym naczyniu
Komentarze