Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi.

4.5 (172 ocen)

Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej.

Składniki:

  • 50g ciasta kadayif
    1 łyżka masła
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    5 orzechów włoskich
    1 łyżeczka pistacji mielonych
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić.
    Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone ciasto rozłożyć na talerzyki, posypać orzechami, nasączyć syropem cukrowym i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować