Kulasza - Lemieszka

4.9 (198 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste danie z Lubelszczyzny. Gotowała je moja babcia, mama i czasami Ja też gotuję, chociaż w dobie wiecznego odchudzania i diet to troszke wysokokaloryczne danie :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - mąka: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - śmietana wiejska: 0.75 litra
    - słonina: 100 gramów
    - cebula: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.9 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulasza - lemieszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulasza - Lemieszka 1. Ziemniaki obrać i ugotować z solą na bardzo miękko. Wodę odcedzić do osobnego naczynia, wlać z powrotem do ziemniaków ok 2 szkl. Można troszkę mniej , ale w razie czego dolejemy później. Dodać mąkę i wstawić na mały ogień pod przykryciem, na ok 5 min. Zdjąć i miąć tak długo i energicznie aż powstanie kleiste puree. Słoninę skroić na drobną kosteczkę, włożyć na patelnię i przyrumienić, dodać cebulę i kiedy się zeszkli dodać śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem, można dodać szczypiorku.

    Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w nim dołek taki do samego dna dość spory wielkości jabłka . Do dołka wlewamy sos.

    Jemy od środka tak by każdy kęs był umoczony w sosie.


    Kulaszę mozna też odgrzewać. Robi się z niej spore placki wielkości kotleta, panieruje w bułce tartej i smaży na tłuszczu. Mozna podawać ze śmietaną lub zsiadłym mlekiem.
  • Kulasza - Lemieszka 2. Z tą potrawą łączy się taka podlubelska historia. kiedy to nakładano kulaszę na jeden duży talerz i cala rodzina z tego jadła łyżkami, siedząc dookoła. Kto pierwszy rozerwał ziemniaczany wieniec ten dostawał po głowie łyżkami od reszty jedzących :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka Pieprz Słonina Sól Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować