Bułeczki maślane z kruszonką

4.5 (165 ocen)

Bułeczki z kruszonką i nadzieniem twarogowo-kokosowym, pyszne :)

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki pszennej typ 450
    20 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    80 g masła
    ok. 200 ml mleka
    szczypta soli

    Farsz :
    200 g sera półtłustego
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    5 łyżek wiórków kokosowych
    duże jajko

    Kruszonka :
    po łyżce masła, mąki i cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Kruszonka Ser

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło podgrzewamy, aby się rozpuściło .
    Drożdże mieszamy z łyżką cukru 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Przesianą mąkę wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, resztę cukru, szczyptę soli,mleko, miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy ostudzone masło.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby wyrosło. Jest gotowe gdy podwoi swą objętość.
  • 2. Farsz :
    Ser przeciskamy przez praskę.
    W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy wiórki i chwilę gotujemy, aż wchłoną mleko, studzimy.
    Jajko rozmącamy, odrobinę zostawiamy do posmarowania, a resztę dodajemy do sera. Mieszamy z ser z jajkiem i wiórkami.
  • 3. Z ciasta odrywamy porcje wielkości sporej mandarynki, rozpłaszczamy w dłoni na placek, wkładamy na środek czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy bułeczkę.
    Kładziemy sklejeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy do napuszenia.
  • 4. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki jajkiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Sery Wiórki kokosowe Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować