Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło podgrzewamy, aby się rozpuściło .
Drożdże mieszamy z łyżką cukru 2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Przesianą mąkę wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, resztę cukru, szczyptę soli,mleko, miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy ostudzone masło.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby wyrosło. Jest gotowe gdy podwoi swą objętość.
2.Farsz :
Ser przeciskamy przez praskę.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem, dodajemy wiórki i chwilę gotujemy, aż wchłoną mleko, studzimy.
Jajko rozmącamy, odrobinę zostawiamy do posmarowania, a resztę dodajemy do sera. Mieszamy z ser z jajkiem i wiórkami.
3.Z ciasta odrywamy porcje wielkości sporej mandarynki, rozpłaszczamy w dłoni na placek, wkładamy na środek czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy bułeczkę.
Kładziemy sklejeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do napuszenia.
4.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w 180*C. Studzimy na kratce.
Komentarze