Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kakaowymi kulkami

0 (0 ocen)

Nie ma to jak klasyka. Zawsze się sprawdza i wychodzi. Po prostu pyszny

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki
    250 g margaryny lub masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 czubata łyżka kakao

    Dodatkowo
    1,5 l mleka
    5 budyni waniliowych
    8 łyżek cukru
    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Budynie

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kakaowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Dwie mniejsze i jedna większą. Większą część ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki. Do jednej części ciasta dodajemy kakao. Pozostałym jasnym ciastem wylepiamy blachę. Na wiech kulkami układamy ciemne ciasto.
  • 2. Litr mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie, wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na ciasto.
  • 3. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w razie potrzeby na mniejsze kawałki. Układamy na gorący budyń.
  • 4. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Pieczemy w 170- 180 stopniach przez około 50 minut.

Porady

Jeśli ciasto włożone do zamrażarki będzie zbyt miękkie, żeby zetrzeć je na tarce można odrywać je i układać kawałkami na wierz. Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować