Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kakaowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Dwie mniejsze i jedna większą. Większą część ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki. Do jednej części ciasta dodajemy kakao. Pozostałym jasnym ciastem wylepiamy blachę. Na wiech kulkami układamy ciemne ciasto.
2.Litr mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie, wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na ciasto.
3.Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w razie potrzeby na mniejsze kawałki. Układamy na gorący budyń.
4.Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Pieczemy w 170- 180 stopniach przez około 50 minut.
Porady
Jeśli ciasto włożone do zamrażarki będzie zbyt miękkie, żeby zetrzeć je na tarce można odrywać je i układać kawałkami na wierz.
Zamiast truskawek można użyć innych owoców.
Komentarze