Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

  • wyświetlono: 914 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać. Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 26 cm

Ciasto Kruche:

2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka
szczypta soli

Budyń:

1 litr mleka
2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
4 łyżki cukru

Beza:

4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 kisiel truskawkowy

Dodatkowo:

1 kg truskawek
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

  • Kruche.1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu.
  • Kruche.2. 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  • Kruche.3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepsze owoce to sezonowe do tego ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życieCiastoTruskawkibezaDesersłodkościbudyńowocetania kuchniaciasto kruchedo kawyowoce sezonoweciasto sezonowez zeszytu babci

Komentarze

Podobne przepisy

image-1malhwl

Dodane przez: monika016

Proste ciasto z truskawkami, budyniem i kruszonką

Ja nazywam je ciastem kryzysowym,...

Rabarbarowe z budyniem

Dodane przez: danusia19671

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem....

Placek

Dodane przez: Szffetka

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kakaowymi...

Nie ma to jak klasyka. Zawsze się...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem. Idealne...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE