REKLAMA

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

wyświetlono: 1138 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Uwielbiam również wersje z rabarbarem, to takie dyżurne ciasto sezonowe w moim domu. Super smaczne ciacho, które najlepiej jest piec na większej blaszce, u mnie z tortownicy zawsze znika w locie… Takie proste, bez większych kombinacji, kruche ciasto lubi chyba każdy a w połączeniu budyniu z owocami i pyszną bezą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam serdecznie do kawy na weekend. Upiekłam je wczoraj wieczorem, ale już podskubywaliśmy przed pójściem spać. Najlepsze jak przez noc postoi w lodówce i ładnie się ściągnie, wtedy dobrze się kroi.

opublikowany: 20.06.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    Ciasto Kruche:

    2 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szkl.cukru
    mały cukier waniliowy
    3/4 kostki masła lub margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli

    Budyń:

    1 litr mleka
    2,5 paczki budyniu śmietankowego (paczka 40 g)
    4 łyżki cukru

    Beza:

    4 białka
    szczypta soli
    pół szkl.cukru
    1 kisiel truskawkowy

    Dodatkowo:

    1 kg truskawek
    cukier puder do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kruche. 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części, mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą częścią wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia, wyjąć i ułożyć umyte truskawki, truskawek wyjdzie ok. 800 g, jeszcze podjadaliśmy z synem przy wykładaniu.
  • Kruche. 2. 3/4 litra mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzić suche budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wylać budyń na truskawki, równomiernie rozprowadzić po wierzchu.
  • Kruche. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać stopniowo cukier, ubić do momentu rozpuszczenia się cukru, na sam koniec wsypać suchy kisiel krótko zmiksować, wyłożyć pianę na budyń. Na tarce zetrzeć, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 40 min. w temp. 180 C. Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepsze owoce to sezonowe do tego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magster Magster

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

Proste a zarazem smaczne ciasto pachnące truskawkami, polecam:)

kategoria: Ciasta ciasto z truskawkami kruche ciasto Desery opublikowany: 07.05.2017 | wyświetlono: 6303 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magster Magster

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM

Kruche ciasto z budeniem i gruszkami to wspaniałe połączenie smaków.

kategoria: Ciasta do kawy kruche ciasto Desery opublikowany: 06.10.2015 | wyświetlono: 31467 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE