Kruche z czereśniami z bezą budyniowo-kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Zagotować 1/2 l mleka z cukrem, dodać budynie wymieszane w pozostałym z pozostałym mlekiem, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wsypać wiórki, wymieszać.
Czereśnie opłukać, wydrylować, odsączyć z nadmiaru soku.
3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy, jeśli się będzie lepić podsypać mąką. Przenieść na wałku na natłuszczoną blachę, podpiec w temp. 180 stopni 10 minut. Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować bezę. Na niej ułożyć czereśnie, lekko wcisnąć. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, pociąć na paseczki i rozłożyć na czereśnie, tworząc krateczkę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut do zrumienienia się paseczków. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem .
Komentarze