Kruche z czereśniami z bezą budyniowo-kokosową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspaniałe połączenie ciasta kruchego z owocami letnimi-czereśniami. Dodatkowo beza z budyniu i kokosu nadają ciastu niepowtarzalny smak.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    Blacha 40x24 cm
    1,5 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    tłuszcz do formy
    60 dag ciemnych czereśni
    Beza
    2 budynie waniliowe
    2 czubate łyżki cukru
    3/4 l mleka
    1 szklanka wiórek kokosowych
    Dodatkowo cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z czereśniami z bezą budyniowo-kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Zagotować 1/2 l mleka z cukrem, dodać budynie wymieszane w pozostałym z pozostałym mlekiem, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wsypać wiórki, wymieszać.
    Czereśnie opłukać, wydrylować, odsączyć z nadmiaru soku.
    3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy, jeśli się będzie lepić podsypać mąką. Przenieść na wałku na natłuszczoną blachę, podpiec w temp. 180 stopni 10 minut. Na lekko przestudzone ciasto rozsmarować bezę. Na niej ułożyć czereśnie, lekko wcisnąć. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, pociąć na paseczki i rozłożyć na czereśnie, tworząc krateczkę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut do zrumienienia się paseczków. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem .

Porady

Zamiast czereśni można dodać inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować