Kruche ciasto z czereśniami i bezą

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Polecam kruche ciasto z dodatkiem świeżych owoców w sam raz do porannej kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o śr. 28 cm
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki smalcu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
    Beza:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 budyń waniliowy
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    4 winne jabłka
    1/2 l ciemnych czereśni
    Cynamon
    1 łyżka rumu
    3 łyżki bułki tartej
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, schłodzone tłuszcze, żółtka przenieść na stolnicę, posiekać nożem składniki i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 2 godziny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, przełożyć na sitko na około 10 minut, by osączyć z soku. Czereśnie obrać z pestek, skropić rumem. Schłodzone białka posolić, ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać budyń i wiórki kokosowe, wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać 1 łyżkę bułki tartej. Pokruszyć 1/2 schłodzonego ciasta, podpiec w piekarniku około 15 minut. Na lekko ostudzone ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej, rozłożyć jabłka, posypać cynamonem, rozłożyć czereśnie z rumem. Na wierzch wyłożyć bezę. Na bezę pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku około 50 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

1.Schłodzone ciasto można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować