Kruche ciasto z czereśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę, schłodzone tłuszcze, żółtka przenieść na stolnicę, posiekać nożem składniki i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez 2 godziny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, przełożyć na sitko na około 10 minut, by osączyć z soku. Czereśnie obrać z pestek, skropić rumem. Schłodzone białka posolić, ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać budyń i wiórki kokosowe, wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać 1 łyżkę bułki tartej. Pokruszyć 1/2 schłodzonego ciasta, podpiec w piekarniku około 15 minut. Na lekko ostudzone ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej, rozłożyć jabłka, posypać cynamonem, rozłożyć czereśnie z rumem. Na wierzch wyłożyć bezę. Na bezę pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w piekarniku około 50 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
1.Schłodzone ciasto można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Komentarze