Kruche ciasto z budyniem kokosowym, owocami i czekoladową chmurką

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Znajomy, który jadł to ciasto myślał, że to ciasto jest sernikiem. Bardzo się zaskoczył gdy dowiedział się jak jest w rzeczywistości. Ciasto łączy w sobie wiele smaków i aromatów, które w całości bardzo dobrze do siebie pasują. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    3 budynie waniliowe z cukrem
    5 łyżek kokosu
    600g owoców – u mnie jabłka i maliny

    Krem czekoladowy:
    330ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    100g czekolady deserowej
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki mleka







Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z budyniem kokosowym, owocami i czekoladową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, podsypać delikatnie bułką tartą. Ułożyć owoce, zalać je gorącym budyniem, odczekać chwilkę aby odparował, przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Gdy ciasto z budyniem będzie całkowicie zimne wyłożyć na niego krem czekoladowy. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka zagotować z kokosem, w pozostałej szklance rozmieszać wszystkie budynie. Ugotować budyń.
  • 3. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dołożyć cukier, chłodną czekoladę i żelatynę. Dokładnie zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować